5 Lucruri despre Rom pe care (probabil) nu le știai.

Romul n-a fost creat pentru barmani. A fost creat din necesitate, din durere, din putere. Azi îl bei în liniște, dar e o liniște câștigată. Iar dacă înțelegi asta... poate ești exact genul de om care merită un pahar mai bun.

1. Înaitea rafinamentului - era feroce

Romul s-a născut în câmpurile de trestie de zahăr din Caraibe și America de Sud, unde coloniștii europeni au adus atât planta, cât și oameni înlănțuiți pentru a o lucra. Din resturile procesului de rafinare – melasa – au distilat un alcool puternic, aspru.
Pe măsură ce butoaiele traversau oceanul, s-a descoperit că timpul le înnobilează. Așa s-a născut romul învechit – o poezie dureroasă într-o sticlă.

2. Nu bea niciodată rom nedistilat. Serios.

Într-o distilerie de whisky, poți gusta „berea” nefermentată. La rom… nu.
Melasa fermentată are cam 8-9% alcool și un efect secundar mai rapid decât espresso-ul. Este, practic, un laxativ natural.


Notează: când vizitezi o distilerie de rom, fotografiază, miroase, dar nu gusta. Nu vrei să afli ce urmează.

3. Cuvântul „rom” înseamna… scandal.

Originea termenului este probabil din „rumbullion” – argou britanic pentru ceartă sau bătaie.
Iar lt nume vechi este „Kill-devil”.
Desigur, există și varianta mai academică – vine din saccharum, latinescul pentru trestie de zahăr.
Dar sincer… parcă prima variantă are mai mult gust 🙂

4. Marina Regală a inventat (aproape) Daiquiri-ul.

Începând cu 1731, fiecare marinar britanic primea zilnic aproximativ 0.5L de rom.
Ca să nu-i îmbete complet, amiralul Vernon a inventat în 1740 un amestec: o parte rom, patru părți apă, puțin zahăr brun și zeamă de lămâie.
Rezultatul? Grog.
Un cocktail funcțional care ținea scurvy-ul departe și echipajul pe linia de plutire.

5. Căpitanul Morgan chiar a existat. Și n-a fost un tip "De treabă".

Henry Morgan a fost un pirat cu acte-n regulă, adică privateer.
A ars orașe întregi (Panama, 1671), a terorizat coastele Spaniei și, mai târziu, a devenit guvernatorul Jamaicăi și proprietar de plantații.
Astăzi, fața lui zâmbește de pe sticle.
Ironie distilată…

Romul, pe lângă o băutură delicioasă, a fost un capitol din istorie. Unul cu aroma războiului, al comerțului, a libertății și a puterii.

Astăzi se bea cu gheață. Ieri, este mai probail să îl fi băut cu un petec la ochi, un papagal pe umăr, și cu o sabie plasată ca semn al „prieteniei” pe masă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe postări:

Psssttt... Ai văzut ofertele?

0
    Coșul Tău
    Coșul tău este golÎnapoi la Cumpărături